Linköpings jazzsångerska Ellen Andersson vinner Gyllene Skivan

Publicerad

Jazzstandards spelade med ett modernt och luftigt sound skrev recensenterna om skivan som fick stor uppmärksamhet när den kom ut i höstas. ”Skivan är ett personligt statement som nickar gillande åt Billie Holiday” skrev exempelvis Dan Backman i OrkesterJournalen.

Ellen Andersson är en i raden av fina svenska jazzsångerskor som lyfter fram jazzstandards och sätter sin egen prägel på dem tillsammans med sin kvartett bestående av gitarristen Anton Forsberg, basisten Hannes Jonsson och trumslagaren Sebastian Brydniak. Trumpetaren Peter Asplund och altsaxofonisten Oilly Wallace gästar också på tre låtar vardera.

Egna tolkningar

– Vi har försökt hitta låtar som är enkla men ändå har ett djup så att man kan göra dem till sina egna, säger Ellen Andersson i en intervju i det nya numret av OrkesterJournalen.

Ellen Andersson Quartet bildades på Skurups folkhögskola för några år sedan och medlemmarna bestämde sig snart för att spela in en skiva i egen regi . Men det blev istället skivbolaget Prophone som gav ut den – och nu får de Gyllene Skivan, och det prestigefyllda priset kommer att delas ut på Jazzgalan i Sundsvall den 5 maj där kvartetten även kommer att spela.

För 62:a gången

Gyllene Skivan delas i år ut för 62:a gången och gäller föregående års bästa jazzalbum. Vinnaren utses av en jury utsedd av OrkesterJournalen och tidningens läsare. Bland tidigare pristagare finns storheter som Lars Gullin, Arne Domnérus, Bobo Stenson, Nannie Porres och Esbjörn Svensson.

Stor utomlands

Ellen Andersson Quartet har också väckt stor uppmärksamhet i Danmark, Finland och USA både hos lyssnare och recensenter. I september 2016 valdes deras debutskiva ut som en av Europas tio främsta jazzreleaser av The European Jazznetwork och skivan spelades under hösten dagligen på Danmarks Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.