Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu inför Linköpings kommun metoden ”Bostad först” för att minska hemlösheten. Foto: Martin Klevelid/SVT

Linköpings kommun inför ”Bostad först” för att minska hemlösheten

Uppdaterad
Publicerad

För att minska hemlösheten i Linköping kommer kommunen nu att börja arbeta med metoden ”Bostad först”.

Metoden innebär att vissa hemlösa personer som har problem med missbruk eller psykisk ohälsa kan erbjudas en lägenhet utan kravet på nykterhet eller drogfrihet.

Hör mer i klippet om hur metoden fungerar och vad den betyder för kommunen och hemlösa i Linköping.

Införandet av metoden är en del av kommunens handlingsplan för att minska hemlösheten. ”Bostad först” används sedan tidigare i Norrköpings kommun och kommer även att införas i Motala kommun.

– Metoden har även nationellt stöd, vilket innebär att regeringen har avsatt pengar för att underlätta för kommuner att införa metoden, vilket vi har ansökt om, säger Edin Hamulic, tillförordnad enhetschef, Linköpings kommun.

DET HÄR ÄR BOSTAD FÖRST

Den bärande idén är att hemlösa personer omedelbart ska erbjudas en permanent bostad, utan att krav ställs på att de ska vara ”redo för att bo”.

Erbjudandet ges utan några krav på att först genomgå psykiatrisk behandling eller uppvisa nykterhet och drogfrihet. I tillägg till det egna boendet erbjuds behandling och stöd. Även om boendeerbjudandet hör samman med en integrerad behandling, kan personen tacka ja till lägenheten, men tacka nej till behandling.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.