Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Krutzén (M) förklara att det stora underskottet dels beror på ökade kostnader för placeringar av barn och unga på HVB-hem. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Linköpings kommun vill öppna eget HVB-hem

Publicerad

För att spara pengar vill nu Linköpings kommun öppna ett HVB-hem där de kan placera barn och unga istället för att skicka dem till andra kommuner.

– Vår förhoppning är att hemmet ska vara klart under den här mandatperioden, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden.

Social- och omsorgsnämnden i Linköping har redovisat ett underskott på drygt 120 miljoner kronor. En av anledningarna är ökade kostnader för dygnsplaceringar på HVB-hem för barn och unga med koppling till gängkriminalitet.

– Det här hemmet är dock i första hand tänkt för personer med annan problematik, säger Annika Krutzén (M).

5000 kronor per dygn

I dagsläget driver kommunen ett hem för ensamkommande barn och unga men det kommer att läggas ner i och med färre antalet ensamkommande.

– Sen har vi Fyrbylund i Norrköping tillsammans med de andra östgötska kommunerna och regionen men Linköping har inget eget, förklarar Annika Krutzén.

Kostnaden för placering på ett HVB-hem i en annan kommun är i snitt 5000 kronor per dygn och för att minska kostnaderna vill nu kommunen ha ett eget HVB-hem i Linköping.

Hem för vård eller boende (HVB)

HVB är en beteckning för en rad olika slags institutioner. De varierar med avseende på driftsform, målgrupp, arbetsmetoder och rättsliga ramar. En skiljelinje går mellan de särskilda ungdomshemmen som SiS (Statens institutionsstyrelse) ansvarar för och övriga HVB. Vid de särskilda ungdomshemmen har personalen under vissa förutsättningar rätt att använda tvångsåtgärder.

Källa: Sveriges kommuner och regioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.