Foto: Emanuel Eriksson/Svenska kyrkan

Linköpingsbiskopen favorit i ärkebiskopsvalet

Publicerad

Biskopen i Linköpings stift, Martin Modéus, fick flest röster i nomineringsvalet inför ärkebiskopsvalet. Processen fortsätter nu med en utfrågning av kandidaterna den 22 april.

Resultatet av dagens nomineringsval är preliminärt. Det slutliga resultatet fastslås den 6 april, därefter finns en överklagandetid på en vecka.

Martin Modéus vigdes till biskop 2011. Nuvarande ärkebiskop är Antje Jackelén som installerades 2014. Hon är den första kvinna som varit ärkebiskop i Sverige. Hon slutar sin tjänst 30 oktober.

Den första valomgången i ärkebiskopsvalet äger rum 18 maj. Om någon av kandidaterna där får mer än 50 procent av rösterna är valet avgjort. I annat fall blir det en andra valomgång den 8 juni mellan de två som fått flest röster.

Nedan ett inslag från när Modéus sålde sin konst.

Ärkebiskopsvalet

Resultat i nomineringsvalet – de över 5 procent:

Martin Modéus, Linköpings stift, 29,25 procent

Johan Dalman, Strängnäs stift, 20,07 procent

Mikael Mogren, Västerås stift, 18,71 procent

Karin Johannesson, Uppsala stift, 13,27 procent

Fredrik Modéus, Växjö stift, 11,22 procent

Ärkebiskopen väljs av ledamöterna i kyrkostyrelsen och av ledamöterna i stiftsstyrelser och domkapitel i Svenska kyrkans tretton stift.

Eftersom ärkebiskopen också blir biskop i Uppsala stift röstar också diakoner och präster som har en tjänst i Uppsala stift, samt lika många förtroendevalda elektorer som är utsedda av stiftets församlingar. För att Uppsala stift inte ensamt ska kunna avgöra valet delas dessa röster med tio.

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.