Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Take Aanstoot berätta om hur allt började Foto: Carl Bruno Tersmeden/SVT

Linköpingsbon Take leder hjälporganisationen Blågula Bilen: ”Ilskan är min drivkraft”

Publicerad

Det började för ett halvår sedan när Take Aanstoot skulle köra ner en lastbil han inte behövde till Ukraina, nu har verksamheten växt till en hjälporganisation, Blågula Bilen, med 30 volontärer runt om i Sverige.

Take Aanstoot börjar bli van att ligga på vägarna till Ukraina. Tre dagar dit, lämna fordonet och sedan flyg hem från Polen. Första resan var i  april och då var han väldigt ovan vid lastbilskörandet och att parkera på Polenfärjan:

– Första resorna kändes det som att man hade hittat sitt körkort i ett Corn flakes-paket.

Linköping

Sovsäckar och kol

Han berättar att de nu är på jakt efter sovsäckar för militären och för lokalbefolkningen. Organisationen behöver också skaffa en tippbil så att det kan köras ut kol till byarna. Kol som kan tippas på torgen så att byborna kan ta med sig det hem i hinkar. Kolet behövs i väntan på att elen kommer tillbaka. Han säger att samma bilar också kan användas för att köra potatis och morötter.

Ilskan är drivkraften

Livet har tagit en oväntad vändning för Take Aanstoot, tidigare jobbade han mest med sin bar i Linköping, nu ägnas dagarna åt tulldeklarationer, pappersarbete och resor till Ukraina. I somras på semestern åkte han till Ukraina med familjen med en fyrhjulsdriven bil han skulle leverera.

– Det som driver mig är Ilskan över att vi kan ha ett sånt krig i Europa 2022, men det handlar ju också om att minska lidandet.

I inslaget ovan berättar han om hur allt började och om leveranserna som nu ska gå iväg till Gammalsvenskby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet