Pernilla Winberg och Emilia Ramboldt i träningslokalen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Linköpingsduo sätter press på ishockeyförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Fler landslagsspelare kan tvingas tacka nej till spel för Damkronorna av ekonomiska skäl. Nu sätter lagkaptenerna och LHC-spelarna, Pernilla Winberg och Emilia Ramboldt, press på ishockeyförbundet.

I slutet av juni beslutade Sveriges olympiska kommitté (SOK) att dra in sitt stöd till spelarna i Damkronorna. Något som kan få ödesdigra konsekvenser den här säsongen då Svenska ishockeyförbundet redan budgeterat för att inte ge spelarna någon ersättning vid landslagsuppdrag.

Samtliga spelare i Damkronorna arbetar eller studerar vid sidan av isen och förlorar pengar när de är på landslagsuppdrag.

Kräver ersättning för förlorad arbetsinkomst

– Vid ett eventuell VM (i Esbo, Finland, i april) så är att det tre veckor man tappar inkomst. Det blir svårt att få ihop vardagen om man inte får något stöd, säger Emilia Ramboldt, Damkronornas lagkapten under OS, till TT.

Linköpingsduon Winberg och Ramboldt tycker det är tråkigt – men har förståelse för – att SOK valt att dra in sitt stöd för att i stället lägga pengarna på sommar-OS i Tokyo 2020. Nu försöker de istället ställa krav på sitt eget specialförbund, Svenska ishockeyförbundet.

– Grundsteget är att få ersättning för förlorad arbetsinkomst när man åker iväg, säger Emilia Ramboldt.

Hon utesluter inte att spelare kan tacka nej till läger och turneringar den här säsongen om inte förbundet börjar betala ut ersättning.

Expertgrupp ska se över villkoren

Förbundet har tillsatt en grupp som ska utveckla ishockeyn på flick- och damsidan.

– Jag tycker det är oerhört viktigt att den här expertgruppen kommer fram med förslag på åtgärder. Det handlar om sportsliga delar, men också den här typen av frågor (ersättningar etc), säger Svenska ishockeyförbundets ordförande, Anders Larsson till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.