Forskare från Linköping kritiserar polisvarnare

Uppdaterad
Publicerad

Det har skapats ett varningssystem på internet där information sprids om var polisen gör sina kontroller av identifikationshandlingar, något som är väldigt problematiskt enligt Stefan Holgersson, forskare från Linköping.

I en artikel i Svenska dagbladet belyser forskaren Stefan Holgerson den svåra situation som uppstått när privatpersoner varnar andra om var polisen gör sina kontroller.

– Polisen behöver ha förtroende och hjälp från allmänheten. Vårt arbete bygger mycket på det, då är det väldigt svårt och olyckligt om polisen ses som en fiende, säger Stefan Holgersson som även jobbar som polis i Stockholm till SvD.

Det är på sociala nätvärk som till exemepel Facebook där grupper har skapats i syfte att informera om var polisen gör sina kontroller i det så kallade REVA-projektet.

REVA har kritiserats för att vara integritetskränkande och rasistiskt. Kritikerna menar att polisen bedriver en hetsjakt på papperslösa flyktingar och att personer kontrolleras utifrån deras hudfärg.

Andra poliser som även de medverkar i dagens SvD menar dock att varningssystemen slår fel.

– Det är inte inre utlänningskontroller som man når, utan oftast vanliga trafikkontroller, säger polisen Åsa Palmqvist till SvD.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.