Linköpingsforskare sågar rödvinsstudie

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska forskare har uteslutit antioxidanten resveratrol som den nyttiga beståndsdelen i rödvin.

– Det är ju alkoholen som är nyttig, säger professor Fredrik Nyström som kapar studien jäms med fotknölarna.

Studien, som gjorts på Johns Hopkins-universitetet och som publiceras i tidskriften Jama, visar att resveratrol inte har någon märkbar inverkan på inflammationer, hjärt-kärl-problem, cancer eller livslängd. I studien har forskarna mätt nivåerna av resveratrol i urinen hos närmare 800 personer i två små byar i Toscana i Italien.

– Jag förstår inte hur de fick in artikeln. Det är en myt att resveratrol skulle vara nyttigt. Vi som forskar mer objektivt om alkoholintag och hjärt-kärlsjukdomar har sedan länge kommit fram till att det är alkoholen som är nyttig, säger Fredrik Nyström, professor i internmedicin i Linköping.

Manipulerad forskning

Han väckte uppmärksamhet för ett par år sedan då han i en studie slog fast att ett dagligt, måttligt intag av alkohol var nyttigt. Att hans amerikanska kollegor fortsätter jakten på en mirakelingrediens i rödvin gör honom upprörd. Speciellt att man valt resveratol eftersom det avslöjats att forskning manipulerats och att resveratol säljs som näringstillskott för mångmiljonbelopp.

Det som brukar kallas den franska paradoxen, alltså att fransmännen kan äta fet mat, dricka mycket alkohol och ändå inte slå i taket när det gäller de nämnda sjukdomarna, gör honom också upprörd.

– Det är ju ingen paradox längre! På 1970-talet trodde man att mättat fett var farligt, men forskningen i dag visar att det är bra att äta fet mat. Det enda som återstår av den franska paradoxen är hur de kunde röka så mycket och ändå drabbas av lite hjärt-kärlsjukdomar.

Nyttiga oxidanter

Fredrik Nyström kommer i sin fortsatta forskning att utmana fler ”sanningar”. Han ska bland annat undersöka om det är oxidanter snarare än antioxidanter som är nyttigt.

– Det är få saker som är så oxiderade som parmesanostar, salami och flera år gammal lufttorkad skinka och det är vad man äter i Medelhavsområdet.

  • Fredrik Nyström har inte bara slagit fast att ett mättligt dagligt intag av alkohol, oavsett sort, är nyttigt. Han tillhör också gruppen forskare som anser att mättat fett i kosten är nyttigt.
  • Nyström har också gjort en uppmärksammad studie där studenter under en månad fördubblade sitt kaloriintag genom att äta snabbmat minst två gånger om dagen.
  • I en kommande studie ska Fredrik Nyström undersöka hur levern påverkas hos den som äter mycket frukt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer