”Det blir inte jämlikt när olika kommuner har olika många logopeder”, konstaterar Ann-Sofie Taleman som är samordnande logoped i Norrköping. I videon berättar hon vilka tecken man ska leta efter för att upptäcka en språkstörning. Foto: Tina Enström

Listan: Bara tre kommuner i Östergötland har logoped i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Det är väldigt olika vilket stöd barn med språkstörning får i skolan, visar SVT Nyheters enkät. I Östergötland är det bara tre av kommunerna som har en logoped anställd i grundskolan- och där går det cirka 1 000 elever per logoped.

– Det är ju inte jämlikt, säger Ann-Sofie Taleman, samordnande logoped i Norrköping.

Många barn skulle ha hjälp av en logoped  – men ofta känner varken föräldrar eller pedagoger till vad en språkstörning innebär – eller vilken hjälp barnen skulle kunna få av en logoped.

I videon får du veta vilka tecken man ska leta efter för att veta om barnet har en språkstörning.

– Om det till exempel är svårt med berättande, svårt att hålla en röd tråd, då kan det handla om en språkstörning, säger Ann-Sofie Taleman som är samordnande logoped i Norrköping.

Då kan logopeden hjälpa till att hitta strategier, ordna bildstöd och hjälpmedel. Men det förutsätter ju att det finns en logoped på skolan – eller åtminstone någon som kan handleda personalen. Och där är skillnaderna mellan kommunerna stora. Det visar den enkät som SVT Nyheter har gjort.

Bara tre kommuner har logopeder

Färre än hälften av de kommuner som har svarat på enkäten i Sverige har logopeder anställda i grundskolan. Och bara tre av kommunerna i Östergötland som har svarat att de har anställda logopeder som jobbar med grundskolebarn med språkstörning. Det är Norrköping, Linköping och Kinda. Se hela listan i faktarutan.

Linköping har 16 logopeder i grundskolan. Norrköping har 12 i grundskolan som jobbar aktivt mot barn och en logoped som handleder pedagoger. Det finns även två logopeder på privata friskolor. Kinda har en logoped som handleder pedagoger.

– Det blir ju inte jämlikt. Det är olika beroende på vilken skola eller kommun det är, säger Ann-Sofie Taleman.

Många kommuner saknar samarbetsavtal

Det är också väldigt olika hur kommunerna samarbetar med regionen (sjukvården). Ödeshög, Kinda har inget samarbetsavtal.

Valdemarsvik  och Åtvidaberg utreder frågan. Valdemarsvik konstaterar krasst att ”ett problem är dock att vi inte har budget för att möta detta behov”.

Linköpings kommun har svarat ”vet inte” i enkäten och Norrköping har inga samverkansavtal men ”regelbundna möten” med logopedmottagningen.

”Får ingen regelrätt logopedträning”

Vadstena köper logoped via regionen. Söderköping har samverkansavtal med regionen om ansvarsfördelning. Finspång samarbetare med närsjukvården i Finspång kring barn med språkstörning.

Boxholm konstaterar att eleverna som är utredda i regionen har en kontakt där och personalen kan få handledning från hörselvården, men ”de får ju ingen regelrätt logopedträning”.

Videon ovanför: Vad är tecken på språkstörning?

Listan: Så många logopeder finns det i grundskolan i din kommun

SVT Nyheter har skickat ut en enkät till landets alla kommuner och frågat hur många logopeder som kommunen har anställda i grundskorna och om det finns samarbetssamtal med regionen. Utifrån det har vi rangordnat kommunerna i Östergötland:

1. Kinda har en logoped per 997 elever (totalt 1 i kommunen) – vilket alltså är bäst i Östergötland

2. Linköping har en logoped per 1 049 elever (totalt finns 16 logopeder i kommunen) – Linköping har alltså flest logopeder, men betydligt fler elever än Kinda.

3. Norrköping har en logoped per 1 194 elever (totalt 13 i kommunen) – och har alltså ungefär lika många logopeder per elev som Linköping, men något sämre.

4. Vadstena har inga logopeder alls anställda i grundskolan, men köper logoped via regionen.

5. Finspång har inga logopeder anställda i grundskolan, men har ett samarbete med närsjukvården – vilket är mer än många andra kommuner i länet har.

6. Söderköping har inga logopeder i grundskolan, men har ett samverkansavtal med regionen – som främst handlar om ansvarsfördelning.

7. Valdemarsvik, Åtvidaberg, Boxholm och Ödeshög har varken samarbete med regionen eller logopeder, enligt enkätsvaren.

8. Mjölby, Motala, Ydre och Gotland har inte svarat på enkäten alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.