Det är fjärde året som SLU Aqua vid Sveriges Lantbruksuniversitet gör en kräftprognos Foto: Johan Pisoni/Barbro Sellin/SVT

Årets kräftprognos i Vättern: ”Svag ökning”

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär fem procent fler kräftor tror SLU att det kommer bli vid årets kräftfiske i Vättern, men det är viktigt att komma ihåg att det är en prognos.

– Vi tror det blir en svag ökning, om man ser till hur mycket man får upp i varje bur, säger forskaren Lennart Edsman vid SLU Aqua vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

I år är fjärde året som SLU Aqua gör en sådan här prognos. Grunddata för prognosen är fångstserier som sträcker sig 25 år tillbaka i tiden.

Vädret kan påverka prognosen

Eftersom det rör sig om en prognos så kan det faktiska resultatet skilja sig, bland annat beronde på hur vädret varit under det gångna året. Kallt väder i maj följt av höga temperaturer i juni skulle troligen ha givit en högst normal kräftsäsong. Juli månads kalla väder gör dock prognosen en smula osäker, men prognosmakarna tror på en något senare säsong än vanligt.

I Vättern får man i år fiska utan tillstånd på allmänt vatten under tre helger med start 28 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.