Sven Otto Littorin, f d M-politiker och statsråd, är uppvuxen i Skänninge och ett stort fan av kryddosten från Boxholm. Foto: Peter Knutsson

Littorin tar strid för osten i Boxholm

Publicerad

”Dags att skramla ihop till ett nytt Bondetåg” skrev Sven Otto Littorin på Facebook, några timmar efter Arlas besked om att lägga ned osttillverkningen i Boxholm.
Det blev startskottet för den strid för det lokala mejeriet som nu växer.

Sven Otto Littorin kommer ursprungligen från Skänninge, några mil från Boxholm i västra Östergötland.

– Jag är uppvuxen med de här ostarna. Det är barndomsminnen för mig. Och jag blir mer och mer lokalpatriot ju äldre jag blir, säger han.

Bara timmar efter beskedet om nedläggningen i Boxholm skrev Sven Otto Littorin, före detta arbetsmarknadsminister, ett inlägg till sina vänner på Facebook. Han skrev bland annat: ”Folkungar i alla länder, res er upp mot fogdeväldet och rädda kvar osten där den hör hemma!”

Inspirerade till upprop på Facebook

Därefter pingade han Peter Trygg, som lystrade, blev inspirerad av inlägget och startade en proteströrelse som nu samlar nästan 3 800 personer, inklusive Sven Otto Littorin.

– Den här osten är en del av östgötsk matkultur. Boxholms kryddost är lika helig för mig till kräftorna som Kindagurkor och Östgöta Sädes!

Han pratar om en utveckling som han beklagar, att allt mer av det som produceras lokalt flyttas. Det blir mycket mer anonymt, menar Sven Otto Littorin.

– Just att producera lokalt, med lokala råvaror till lokala kunder är speciellt. Det blir inte samma sak om man flyttar till en annan ort. Dessutom är det jobb som försvinner.

”Jag tror inte att Arla förstår”

Även på Arlas Facebook-sida strömmar kritiska inlägg in från upprörda konsumenter och invånare. Senare i oktober ska en manifestation genomföras utanför mejeriet.

– Det kokar rejält! Jag tror inte att Arla förstår hur stark en sån här kraft kan vara. Konsumentmakt är viktig i en marknadsekonomi, säger Sven Otto Littorin.

Hur tror du att det här påverkar Arla?

Om man fick drömma lite skulle man ju önska att Arla ändrar sig. Men i deras totala jätteomsättning är det här ingen stor produkt, De gör vad de kan för att spara pengar, men samtidigt är det inte så roligt när flera tusen kunder är förbannade. Jag tror att det kommer att smärta lite, säger Sven Otto Littorin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet