Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se en av sillgrissleungarna göra hoppet. Foto: Metta Wiese, WWF

Livesändningar avslöjade nya mönster i sillgrisslornas liv

Publicerad

I maj i år installerades kameror på fågelberget på Stora Karlsö utanför Gotland. Forskare ville få in allmänhetens observationer – och det fick de med besked. Nya intressanta mönster i sillgrisslornas liv har uppenbarats.

– Vi fick in över 1 300 unika observationer från människor som kollade på livesändningen på Världsnaturfondens hemsida. Vanligtvis tittar vi till fåglarna några gånger per dag, men med dygnet-runtbevakning kunde vi se saker vi inte sett tidigare. Det har gett oss en ny inblick i sillgrisslornas liv, säger Jonas Hentati Sundberg, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i ett pressmeddelande.

”Kastar sig handlöst utför klipporna”

Det gick i sändningen att beskåda sju sillgrisslepar som la ägg och födde upp ungar. En vecka in i juli hände stora saker när ungarna blivit tillräckligt gamla för att lämna fågelhyllan och fortsätta livet till havs.

– För första gången kunde vi genom filmningen få en detaljerad bild över skådespelet när ungarna kastar sig handlöst utför klipporna för att förenas med sina pappor nere vid vattnet.

Tusentals timmar video

Forskningen ska fortsätta genom analyser av det 2 100 timmar långa videomaterialet. Analyserna ska genomföras med AI, artificiell intelligens. I november ska studenter gå igenom filmerna för att försöka få fram ytterligare information om fåglarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet