Tord Carlsson och Pia Tingvall Foto: SVT

Lokala aktörer vill säkra landsbygdens framtid

Uppdaterad
Publicerad

Att driva verksamhet på landsbygden 2018 är en utmaning och det märks bland annat på antalet lanthandlar som försvunnit under senare år.

Bristande lönsamhet och hårdare konkurrens från stora köpcentra hör till problemen för lanthandlarna enligt organisationen Folkungaland som tillsammans med Landsbygdsmentorerna arrangerade en konferens i ämnet i Vreta Kloster idag.

Driftsstöd

– Vi gör verkligen precis allt vad vi kan från landsbygdens sida, men ofta är vi utlämnade till att vi får möjligheter till att vara och verka på landsbygden, säger lanthandlaren Tord Carlsson.

Exempel för att underlätta för näringsidkare på landet som idag lyftes fram var bland annat betaltjänster, transportlösningar och driftsstöd till mindre verksamheter.

– Gleshet har sina utmaningar precis som täthet har sina, så det som vi vill är inte att man ska tänka så här att hur ska vi få landsbygden att överleva? Vi klarar oss jättebra! men vi behöver ha samma förutsättningar som alla andra, säger Pia Tingvall från Hela Sverige ska leva.

Nedlagda skolor

Indragna busslinjer och nedlagda skolor är två faktorer som bidragit till att företagandet på landsbygden minskat.

– Skolan är kanske det allra, allra viktigaste vi har i bygden för att vi ska kunna ha en inflyttning av yngre människor och att det ska finnas barn i bygden, menar Tord Carlsson.

– Förutsättningarna är fantastiskt goda om man ser till den kraft och den innovativitet och den glädje som finns hos människor som bor på landsbygden, säger Pia Tingvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.