Lyckad skyddsjakt på vildsvin

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvinen blir allt fler och i Linköping rör de sig allt närmare stan. Kommunen vill skjuta av djur för att hålla dem borta från bebyggelsen.

Nu har den andra jakten på kort tid i Linköping genomförts. Det är lunchpaus för jägarna. Sedan klockan åtta i morse har de gått i skogen kring Vidingsjö.

– På trettio minuter hade vi skjutit fyra grisar, säger jaktledaren Stephan Mårtensson.

Är det ren tur eller betyder det att det rör sig många grisar här i skogen?

– Det rör sig väldigt mycket gris. Så är det, säger Stephan Mårtensson.

Ett trettiotal

Det är svårt att säga hur många vildsvinen är just här men kommunen uppskattade dem i höstas till ungefär ett trettiotal. Klart är i alla fall att stammen ökar.

Gunnel Nilsson och Jonna Engblom är orienterare och rör sig mycket i Vidingsjöskogen.

– De gör ju så mycket skada, säger Gunnel Nilsson. De har förstört hela fotbollsplanen och det är mycket jobb folk får lägga ner för att ställa allt till rätta igen.

Elstängsel räcker inte

I höstas genomfördes en skyddsjakt då man sköt tre vildsvin. Kommunen har även gjort andra åtgärder, som att sätta upp elstängsel runt fotbollsplaner. Men det har inte varit tillräckligt.

– Vi tycker inte att det är lämpligt att vildsvinen etablerar sig i ett så pass tätortsnära område, säger Stefan Samuelsson, skogsförvaltare i Linköpings kommun. Vildsvinet är ett djur som påverkar sin omgivning och visst kan det bli problem med trafikolyckor, skador på grödor och på villatomter.

Är skyddsjakt ett bra sätt att hålla djuren borta?

– Det handlar om att störa grisarna. Det går inte att göra på något annat sätt, då måste man utrota dem och det tror jag inte någon vill, säger Stephan Mårtensson.

Varför?

– Det finns ett värde i grisarna. Jaktmässigt är det ett väldigt fint vilt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.