Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Linköpings kommun med nya grepp vill locka ungdomar att välja yrkesprogram. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Lysande framtidsutsikter – men blivande gymnasister är svårflirtade

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun försöker med nya grepp locka ungdomar att välja yrkesprogram.

Yrkeskampen, en tävling där elever får bekanta sig med olika yrkesprogram, liksom event tillsammans med branschen på Stora torget, är några av kommunens nya tillvägagångssätt.

– Vi jobbar redan från grundskolan, men i stort sett är antalet elever som väljer yrkesprogram konstant, säger Åsa Ridne, gymnasiechef i Linköpings kommun.

Trots att kommunen i många år jobbat med att göra yrkesprogrammen på gymnasiet attraktiva har de ännu inte märkt någon förändring i valen som de blivande gymnasieeleverna gör.

Se vad Ridne tror det beror på och vad som behövs i videon ovan.

Färre än hälften av gymnasieskolans elever läser ett yrkesprogram, enligt Skolverket. I Östergötland och på Gotland är det knappt 40 procent. Samtidigt saknas de yrkesutbildade ungdomarna från gymnasiet inom industriteknik och vården.

– Ett problem är att äldreomsorgen inte uppfattas som ett attraktivt yrke. Där jobbar vi systematiskt och strategiskt med branschen för att visa hur intressanta och utvecklande arbeten det här är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.