Foto: Tobias Holmqvist/SVT

M går in i samarbete med V och MP i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Norrköping har kommit överens om ingå en så kallad valteknisk samverkan den kommande mandatperioden.

Anledningen till detta är rent taktisk och görs för att optimera antalet platser i kommunens nämnder utifrån valresultatet.

– Det kan ju låta motsägelsefullt att vi ingår ett avtal med Vänsterpartiet och Miljöpartiet för att på sikt bli största parti men fakta är att vi får fler moderater i stora strategiska nämnder och på så sätt kan vi ge fler moderater förtroendeuppdrag, säger Ingrid Cassel, kretsordförande för Moderaterna i Norrköping, i ett uttalande.

Val 2018 – #dinröst

”Kommer att fortsätta driva en tydlig vänsterpolitik”

”Det finns inget politiskt samverkansprogram kopplat till denna överenskommelse”, skriver V i ett pressmeddelande.

– Vänsterpartiet kommer att fortsätta driva en tydlig vänsterpolitik på kommunfullmäktige, nämnder och styrelsen. Vi kommer arbeta hårt för jämlikhet och för att stärka välfärden i Norrköping, säger gruppledare Nicklas Lundström (V).

”Säker på att vi kommer ha mer inflytande”

Moderaterna menar att en effekt av samverkan är att den styrande Kvartetten (S+L+C+KD) inte får egen majoritet i bland annat kommunstyrelsen, utbildningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden.

– Jag tar för givet att detta kommer tvinga Kvartetten att förhandla med andra partier. Därmed är jag rätt säker på att vi kommer ha mer inflytande med denna överenskommelse än vad vi hade haft utan den, avslutar Sophia Jarl, gruppledare för Moderaterna, i ett uttalande.

Mandatfördelning Norrköpings kommunfullmäktige:

Kvartetten (S, C, L och KD) har tillsammans 41 mandat av fullmäktiges 85.

M, V och MP har tillsammans 30 mandat. SD har 14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet