Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomar och barn tittar på Bergsgraven på Östergötlands museum i Linköping. Se den och klipp ur serien Historien om Sverige i videon. Foto: SVT

”Magisk grav” i Linköping viktig del av Historien om Sverige

Publicerad

Historien om Sverige är SVT:s största satsning på historia genom tiderna. Bergsgraven som hittades i Linköping 1953 spelar en viktig roll i berättelsen om vårt land.

– Det finns en magi kring den graven. Man kan prata så mycket utifrån graven och få perspektiv på våra liv idag, säger Caroline Morgansdotter Blomsten, museipedagog på Östergötlands museum.

Förhandsvisning

I tisdags förhandsvisades första avsnittet av Historien om Sverige med Farah, som är en barnanpassad version av tv-serien.

I samband med det fick besökarna även en guidad visning av Bergsgraven.

Se klipp ur programmet och hur Bergsgraven ser ut i videon.

Från istidens slut och framåt

Den historiska resan är hela 15 000 år lång, börjar i stenåldern och slutar i ”världens modernaste land”. Serien har tagit ett och ett halvt år att göra och har spelats in på 200 platser. 1 500 statister medverkar i rekonstruktioner av händelser och 300 experter har hjälpt till att få fakta rätt.

Över hela riket

Programmen har producerats av Patrick Bratt och Björn Wahren. Berättare i vuxenserien är Simon J Berger och i barn- och ungdomsversionen Farah Abadi. Regissörer är Niklas Fröberg, Niklas Vidinghoff och Johanna Becker.

Premiär är på SVT1 söndag 5 november 21.00 och på SVT Play 02.00. Projektet samarbetar med bland annat museer och bibliotek över hela landet.

Mer än en programserie

På söndag publiceras även tre kortserier: Sveriges musikhistoria, Sveriges konsthistoria och  Sveriges litteraturhistoria.  De följer huvudserien och tar på ett lekfullt sätt upp olika exempel för varje epok inom musik, litteratur och konst från stenåldern till våra dagar.

Sammanfattning SVT:s historiesatsning söndag 5 november

Historien om Sverige (1:10) SVT1 21.00 och SVT Play 02.00

Historiskt eftersnack (1:10) SVT1 22.00 och SVT Play 02.00

Historien om Sverige med Farah (1:10) SVT Barn och SVT Play 02.00

Sveriges musikhistoria (1:10) SVT Play 02.00

Sveriges litteraturhistoria (1:10) SVT Play 02.00

Sveriges konsthistoria (1:10) SVT Play 02.00

Källa: Sveriges television

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.