• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Andersson drabbades själv av cancer när familjen startade med självplock av solrosor till förmån för Cancerfonden. Följ med till solrosfältet och hör mer om Magnus Anderssons historia i klippet. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Magnus odlar solrosor för cancerforskning – drabbades själv av sjukdomen

Publicerad

Förra året tog Magnus Andersson och Christina Johansson initiativet till att börja odla solrosor för självplock till förmån för Barncancerfonden. Men samtidigt fick Magnus ont i ryggen och efter ett besök hos läkaren kom ett tufft besked.

Ett hav av lysande sensommargyllene solrosor står ståtligt vajandes på fältet som tillhör Magnus och Christinas gård i Bjäsäter utanför Ljungsbro i Linköpings kommun.

Blommorna har precis börjat slå ut och insamlingen till Cancerfonden har precis dragit igång.

Linköping

– Allt började förra året med att en kollega skulle odla solrosor och vi ville hänga på den idén. Men under tiden fick jag själv en diagnos med lymfcancer. Då var det mer rimligt för oss att välja Cancerfonden, säger Magnus Andersson.  

Följ med till solrosfältet och hör mer om Magnus historia i klippet ovan.

Många bin, humlor och andra insekter uppskattar också de stora solrosorna. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Solrosor – vanligare syn längs vägarna

Allt började för några år sedan när några enstaka gårdar började erbjuda självplock av solrosor till förmån för Barncancerfonden. Insamlingsidén blev en succé och från 2021 och framåt har allt fler gårdar anslutit sig till konceptet. Sammanlagt har man under de senaste två åren lyckats samla in cirka 2,5 miljoner kronor.

– I dag finns det många åkrar ute i Östergötland som lyser upp på sensommaren. Jag blir så glad av att se alla solrosor, säger Christina Johansson.

Vad har ni själva för mål med er insamling?

– Vi har inte så stort fält här, men vi har satt ett mål på 10 000 kronor, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet