Målarmusslor Foto: SVT

”Målarmusslans återkomst” – EU:s bästa Life-projekt?

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Sveriges största vattenvårdande projekt – ”Målarmusslans återkomst” tävlar i Bryssel som ett av EU:s bästa Life-projekt.

Enligt länsstyrelsen i Östergötland har projektet förbättrat vattenkvaliteten och ökat musselproduktionen i elva vattendrag i södra Sverige.

I Östergötland har Kapellån nära Linköping, Storån vid Falerum och Kisaån nära Föllingsö, fått ta del av satsningarna. Exempelvis har åarnas vattenvägar gjorts mera slingrande och ny sand har lagts på bottnarna.

– Vi hoppas snart kunna konstatera att vi har lyckats vända målarmusslornas tillbakagång. Musslorna är viktiga, de fungerar som små reningsverk genom att de kan filtrera och rena 40 liter vatten per dygn. Det är roligt att åtgärderna tagits emot så positivt av markägare, lokalboende och inte minst skolbarnen i trakten, säger Lars Gezelius som lett projektet i Östergötland, i ett uttalande.

Den 23:e maj hålls prisutdelningen i Bryssel.

Målarmusslan

Den tjockskaliga målarmusslan är en av Sveriges nio stormusselarter.

Skalet är ofta väldigt tjockt, brunsvart i färgen och med likartat rundade ändar.

Musslorna blir upp till tio centimeter långa och kan uppnå en ålder av 80 år.

Musslorna lever i vattendrag med strömmande vatten där de sitter i bottenmaterialet och filtrerar vattnet på partiklar.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.