Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Väggmålningarna ska bli turistsatsning

Uppdaterad
Publicerad

De 17 väggmålningar som gjorts i Östergötland har lett till ett nytt samarbete mellan de inblandade kommunerna och en gemensam turistsatsning är på gång.

De senaste veckorna har väggar målats av internationella konstnärer i Mjölby, Motala, Linköping och Åtvidaberg. Lena Lindgren är kultur- och fritidsstrateg i Mjölby och väldigt nöjd med de två målningar som gjorts där. I klippet ovan berättar hon om den turistsatsning med väggmålningarna som kommunerna nu är på väg att göra.

Bra psykos

Mittemot järnvägsstationen i Mjölby har en gigantisk ryttare på häst målats upp av Judith de Leeuw från Nederländerna. I klippet här nedan berättar Lena Lindgren om den psykos som ledde fram till den jättemålningen:

Ett par kvarter därifrån slingrar sig blommor och blad på en vägg. Den gjordes av Mjölbybor under ledning av Captain Kris från Nya Zeeland. Lena Lindgren berättar att över 200 Mjölbybor var med och sprayade och att ännu fler stod och tittade på:

– Nu när konsten finns i vardagsmiljön, så att man passerar den hela tiden, så hoppas vi att det öka intresset för konst här i Mjölby.

Under arbetet med väggmålning i Mjölby Foto: Lena Lindgren
Samma vägg färdig, konstnären Captain Kris har lämnat spår av Mjölbybornas sprayande i den nedre delen av bilden Foto: SVT Carl Bruno Tersmeden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.