Foto: Niklas Luks

Mamman dömd för mord

Uppdaterad
Publicerad

Den 32-åriga kvinna som stått åtalad för att ha dödad sin dotter norr om Motala dömdes i dag vid Linköpings tingsrätt för mord, grov stöld och narkotikabrott.

Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Det var den 16e juni som den treåriga flickan hittades död i en bostad norr om Motala. Redan tidigt misstänktes den 32-åriga kvinnan ha orsakat flickans död.

Under förundersökningen har kvinnan berättat att hon stulit narkotikaklassade lugnande tabletter och fentanylplåster från sin arbetsplats.

På lördagskvällen den 15e juni gav hon dottern en mindre mängd lugnande medel, för att senare sätta nio fentanylplåster på flickans kropp. Detta ledde till att flickans andning upphörde och orsakade hennes död.

Därefter försökte kvinnan ta sitt eget liv genom att inta en mängd olika mediciner. När hon trots detta vaknade försökte hon i stället ta sitt liv genom att skära sig med en kökskniv.

Vårdnadstvist

Bakgrunden till mordet uppges vara en vårdnadsprocess. I september förra året ansökte flickans pappa om gemensam vårdnad av dottern, vilket kvinnan motsatte sig.

Under rättegången har kvinnan berättat att var övertygad om att hennes dotter skulle tas ifrån henne och att hon tidvis kände sig maktlös och förtvivlad. Hon drabbades av en djup depression som ledde till vanföreställningar och sömnproblem.

I december anmälde pappan till socialförvaltningen att kvinnan hotat att ta livet av sig själv och dottern. Detta utreddes aldrig av kommunen, något som Inspektionen för vård och omsorg riktat kritik mot.

Psykisk störning

Rättsmedicinalverket och Socialstyrelsen båda har slagit fast att kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning och att hon riskerar att återfalla i allvarlig brottslighet.

Till följd av detta kan kvinnan inte dömas till fängelse, utan påföljden blir alltså rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Kvinnan har medgett att hon dödat dottern, men menar att hon befann sig i ett sådant psykiskt tillstånd att hon inte kan anses ha handlat med uppsåt.

Var medveten

Tingsrätten anser dock att kvinnan varit så pass medveten om sitt handlande att hon straffrättsligt kan ställas till svars för sitt agerande. Rätten anser det också klarlagt att kvinnan orsakat sin dotters död och att mordet föregåtts av viss planering.

Kvinnan, som ska stanna i häktet till dess att domen vinner laga kraft, ska även betala skadestånd till flickans pappa på närmare 62 000 kronor.

Pappan är sedan två månader tillbaka sjukskriven. Under rättegången har han berättat att hans närminne försvunnit och att han börjar gråta när han ser barn i treårsåldern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flicka mördad utanför Motala

Mer i ämnet