Foto: TT

Mamman som misstänks ha vållat dotterns död häktad igen

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Anna Lander lämnade under måndagen in ett överklagande till Göta hovrätt om att ändra Norrköpings tingsrätts beslut om att släppa mamman – som är misstänkt för att ha vållat sin treåriga dotters död – ur häktet.
Och hovrätten kom snabbt till beslut om att mamman skulle häktas igen.

Åklagaren menade att det finns risk för att mamman kan undanröja bevis och ”försvårar sakens utredning” – det vill säga att det föreligger så kallad kollusionsfara – vilket hovrätten till skillnad mot tingsrätten instämmer i.

– Ja, jag är nöjd med hovrättens beslut. Det finns, som jag ser det, risk att kvinnan skulle kunna påverka vittnen som vi ännu inte har hört om hon är på fri fot, säger kammaråklagare Anna Lander.

Kvinnan häktas även den här gången med restriktioner, vilket innebär att hennes kontakter med omvärlden blir mycket begränsade.

Försvarsadokaten kritisk

Kvinnans försvarsadvokat Per Oehme är mycket kritisk och menar att hovrätten kör över tingsrättens mycket genomtänkta beslut utan någon egentlig motivering.

– Under mina 34 år i yrket har jag aldrig överklagat en häktning till Högsta domstolen, det här kanske blir den första.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Öst var mamman i mycket dåligt psykiskt skick när hon skulle överlämna sig till polis och häktespersonal på måndagseftermiddagen.

Pappan avled i häktet

Det var i slutet av januari som en treårig flicka hittades efter att ha legat död i mer än ett dygn i en bostad i Norrköping. Föräldrarna till flickan greps och häktades sedan misstänkta för grovt vållande till annans död.

Söndagen den 16 februari hittades pappan död i häktet av oklar orsak, ett ärende som är under utredning av kriminalvården.

Mamman har hela tiden nekat till brott. Den rättsmedicinska undersökningen av flickan är ännu inte klar.

  • Innebär att man av oaktsamhet varit orsak till en annan persons död.
  • Påföljden kan bli böter (om ringa) eller upp till två års fängelse.
  • Om brottet betraktas som grovt kan det ge lägst ett år och sedan upp till högst sex års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet