Else Haglund är en av de som vaccinerat sig i Norrköping i dagarna. Foto: SVT

”Man bör vaccinera sig, allrahelst om man är äldre”

Publicerad

Vintern är på väg och därmed också den årliga influensan. I Östergötland är det fler och fler som väljer att vaccinera sig.

– Det känns bra, jag gör det här eftersom jag inte vill få influensa. Vi har gjort det här flera gånger, säger Else Haglund, en av dem som i dag fick sin spruta på vårdcentralen Cityhälsan i Norrköping.

Else är inte ensam. Antalet som vaccinerar sig ökar. Hittills har över 24 000 personer i Östergötland valt att få en spruta i armen, en siffra som redan nu överskrider förra årets antal vaccinerade.

– Man bör vaccinera sig, allrahelst om man är äldre. Unga friska människor behöver inte vaccinera sig, men absolut äldre och definitivt de som har någon grundsjukdom, säger Kerstin Jonsson.

”Tar väldigt hårt”

Personer i riskgrupper och äldre människor är de som framförallt bör överväga en vaccination.

– För att sjukdomen tar så väldigt hårt på dem om de får den. De blir inneliggande på sjukhus länge och kan avlida, säger Kerstin Jonsson.

Meningarna går isär

Ute på stan är det blandade meningar om huruvida en bör ta sprutan eller ej. Framförallt de äldre som SVT Nyheter Öst pratar med förespråkar vaccineringen.

– Det har jag gjort. Det är en vana sedan 30 år tillbaka, säger Sven-Gunnar Carlecrantz, som bor i Norrköping.

Flera yngre är dock av en annan åsikt. Petra Bikic tror inte att hon kommer att vaccinera sig i år.

– Jag tycker inte att jag är i någon utsatt grupp och jag blir sällan sjuk så det känns onödigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.