Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: August Askbom/SVT

”Man ska känna att man är i historien”

Publicerad

Vägen hit från att renoveringen av Östergötlands museum startade 2019 har varit lång och spännande berättar museichefen Olof Hermelin. Vägen hit är också namnet på den nya fasta utställningen som gör premiär när museet öppnar på lördag.

Vägen hit är en utställning där man får uppleva Östergötland och Östergötlands historia från nutiden tillbaka till allra äldsta stenåldern.

– Det ska var en upplevelse för besökaren. Man ska se de här häftiga föremålen från Östergötlands museums samling och känna att man är i historien, säger projektledaren Emma Friberg.

N-2022-0510-VOD-OSTMUSEUMKONSTHALL

”Sänka trösklar”

I den nya konstutställningen berättar konstintendenten Melanie Klein att man arbetat med vinklar och olika sätt att hänga upp konstverken för att besökaren ska kunna göra sina egen tolkningar.

– Med hela designen och upphängningen i konsthallen har vi försökt skapa ett rhytmus. Ibland är det lite lugnare och ibland är det lite rörigt. Vi vill framförallt sänka tröskeln, alla ska känna sig välkomna till konstutställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.