Ett stort område runt Berga centrum spärrades av under torsdagskvällen. Foto: Lovisa Gelin SVT

”Man vill inte bo på ett otryggt ställe”

Uppdaterad
Publicerad

Skottlossningen i Berga under torsdagskvällen, där två tonårspojkar blev allvarligt skadade, var en av flera under kort tid. För tre månader sedan sköts en ung man ihjäl på öppen gata i samma kvarter. Nu känner flera boende i området oro.

Mohsen Hosseiny har precis stigit av bussen och korsar parkeringen i Berga centrum med en kompis. Han är på väg hem, men får gå en omväg på grund av polisens avspärrningar. Han har nyss fått höra om skottlossningen som inträffat där han bor.

– Man vill inte bo på ett otryggt ställe, men det är inte bara i Berga det händer. Det händer överallt, säger Mohsen Hosseiny.

Två personer, som vill vara anonyma, passerar förbi. Den ena av dem hörde skottlossningen på väg hem.

– När jag passerade Berga kyrka hörde jag jättemånga höga smällar. Först var det en hög smäll, sen kom det flera i omgångar. Senare fick jag höra att jag tror att vi känner den personen som blev skjuten, vi gick i samma förskola när vi var små, säger personen till SVT Öst.

Försök till mord

Skottlossningen inträffade vid 19-tiden på torsdagskvällen. Polisen utreder händelsen som försök till mord. Med anledning av händelsen har Region Östergötland startat en särskild händelse. Polisen skriver på sin sajt att det kan antas att händelsen skett i en gängbrottsrelaterad kontext.

Polisen har kännedom om brottsoffren sen tidigare, om är 15 och 16 år gamla, men vill inte kommentera det vidare.

Sökinsats pågår

Ingen misstänkt person har i nuläget gripits och en sökinsats pågår efter en eller flera gärningspersoner.

– Vi har ingen frihetsberövad i nuläget och vi jobbar brett. Det var många på plats när det här inträffade och vi har pratat med många vittnen. Men vi är fortsatt intresserade av att komma i kontakt med personer som har gjort iakttagelser, för att få en fullständig bild, säger Monica Bergström vid polisen.

Vidare berättar hon att avspärrningarna på platsen hävdes klockan 03:35.

Hör SVT Östs reporter Erika Landt sammanfatta från brottsplatsen under fredagsmorgonen:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.