Branden i ladugården på Vikbolandet var bara en av många bränder under helgen. Till stor del handlade det om skogsbränder. Foto: Ulf Wigh

Många bränder i Östergötland under söndagen

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen brann en ladugård norr om Östra Husby på Vikbolandet. Inga djur fanns inne i byggnaden, men det var risk för spridning till mark och byggnader i närheten. Under helgen har det brunnit på flera ställen.

Helgen har varit minst sagt hektisk för räddningstjänsten i Östergötland.

– Det är ju väldigt torrt alltså. Vi åker ut för minsta lilla och blötlägger för att det inte ska sprida sig, säger Niklas Nyrén, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Östergötland.

Utanför Yxnerum brann det 2 hektar i skogen och helikoptrar var på väg för att hjälpa de 15 brandmän som jobbade på marken. Strax efter klockan 16 var branden fortfarande inte under kontroll och förhoppningen stod till ytterligare släckningsresurser från luften. Terrängen på platsen är svårtillgänglig vilket gör det extra svårt att släcka.

Två och en halv mil söder om Linköping brann det på ytterligare ett ställe. Även där begärdes förstärkning med släckning från luften.

Svårtsläckt brand

Strax efter klockan 18 meddelade räddningstjänsten att läget var under kontroll för flertalet bränder, samtidigt som branden utanför Yxnerum fortfarande var svårhanterad.

– Där har vi ännu inte riktigt läget under kontroll. Men vi har fyra flygande enheter, två helikoptrar och två flygplan, som hjälper oss så vi tror oss få kontroll snart. Men vi kommer att ha personal där hela natten, säger Mikael Kalered vaktahavande befäl.

Brandrisken i Götaland och Svealand är på många ställen extremt stor just nu. Längs södra Norrlandskusten sträcker sig området med extremt stor brandrisk ända upp till Sundsvall.

Här kan du se hur stor brandrisken är på olika håll i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.