Algblomning är det som syns till höger i bilden Foto: Janerik Henriksson, TT/Maja Suslin, TT

Många förväxlar pollen med algblomning

Uppdaterad
Publicerad

Den griniga pollenvåren plågar inte bara landets allergiker. Den gula pollenmassan som glider runt på ytan i olika vattendrag har också ökat arbetsbördan för SMHI:s experter på algblomning.

-Det är vansinnigt många som ringer till oss och tror att pollenansamlingarna är algblomning, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI.

Han säger att de första samtalen började komma in i mitten av maj.

Öberg påpekar att pollen är små korn som i kontakt med vatten löses upp i ett slam, medan alger är trådformiga. Dessutom är pollen gult, medan alger är mer åt orange och grönt. Ett annat skiljetecken är att pollen ger avfärgning på exempelvis stenar som är i kontakt med vattnet.

Ingen algblomning har ännu setts till i svenska havsvatten eftersom de ännu är för kalla, säger Öberg. Algerna blommar däremot i södra Östersjön, åt Tyskland och Polen till, men inte heller där är det särskilt mycket.

Fakta: Algblomning

  • Algblomning inträffar när växtplankton, mikroskopiskt små alger, massförökas i hav, sjöar och andra vattensamlingar.
  • Vid algblomning blir vattnet grumligt eller färgat, ibland bildas tydliga ansamlingar på ytan.
  • I grunden är algblomning en naturlig process som inträffar under vår och höst. Men de senaste decennierna har exempelvis övergödning, utsläpp och utfiskning lett till allt kraftigare algblomningar, särskilt under högsommaren.
  • Flera olika typer av växtplankton kan blomma, till gruppen räknas oftast även cyanobakterierna (blågrönalger), som liknar alger både till uppbyggnad och till sättet att föröka sig.
  • All algblomning är inte giftig. Men bland annat vissa cyanobakterier är giftiga och kan vara farliga för till exempel hundar. Hos människor kan de giftiga algblomningarna leda till exempelvis huvudvärk och illamående.

Källor: Naturvårdsverket, Informationscentralen för egentliga Östersjön och NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.