Många gräs- och skogsbränder i Östergötland – SMHI varnar

Publicerad

Under måndagen fick räddningstjänsten in många larm om gräs- och skogsbränder och SMHI gick ut med en varning. Brandrisken kvarstår även under tisdagen. – Vi avråder från att elda ris och kvistar. Det är även olämpligt att grilla i skogen, säger Caroline Carlheim, inre befäl vid Räddningstjänsten i Östra Götaland.

Det blev en hektisk Annandag påsk för räddningstjänsten i Östergötland. Det kom in många larm och gräs- och skogsbränder. Och SMHI gick även ut med en varning om att risken för gräs- och skogsbränder är stor.

– Det råder inte förbud, men helst ser vi att man inte eldar ris eller kvistar i nuläget. Det är olämpligt med tanke på att det är så torrt, säger Carline Carlheim, inre befäl vid Räddningstjänsten i Östra Götaland.

Olämpligt att grilla

Det är inte förbjudet att grilla, men räddningstjänsten uppmanar till försiktighet eftersom det torra vädret i kombination med att fjolårsgräset ligger kvar, ökar risken för spridning.

– Om man har uppsikt kan man grilla i trädgården, men det är olämpligt att grilla i skogen i nuläget, säger Carline Carlheim.

Räddningstjänsten avråder från eldning i följande kommuner:

Linköping, Motala, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Vingåker, Katrineholm, Åtvidaberg.

Så här skriver Räddningstjänsten: ”Det är okej att grilla på tomten. Tänk på att vara mycket försiktig och ha vatten i beredskap. I nuläget rådet inget eldningsförbud men detta kan komma att förändras om det torra vädret fortsätter.”

Här är larmen som har kommit in under måndagen:

Kinda 5:30:

Skogsbrand i Falla i Kinda kommun. Troligen glöd som spridit sig under flera timmar. Öppna lågor som klättrade upp i träden, glödeld i ett område på 100 gånger 100 meter. Rökpelare.

Norrköping 10.00:

Rök och glöd på en mindre yta intill en grillplats vid Ågelsjön, Hults bruk i Norköping.

Valdemarsvik 11.30:

Brand i två stora rishögar och i skogskanten, risk för spridning till byggnad i närheten, i Dunsätter, Valdemarsvik. Orsak en var gnistor från en arbetsmaskin.

Norrköping 13.00:

Brand på en yta av cirka 50 kvadratmeter intill vägen, i Svarttorp i Norrköping. Orsaken var att man eldat ris och tappat kontrollen.

Motala 15.30:

Brand i vassen intill strandkanten, cirka 100 kvadratmeter, vid Verkstadsvägen, Charlottenberg, Motala. Orsaken är fortfarande oklar.

Motala 16.45:

Brand med öppna lågor i mark och träd, cirka 200 gånger 200 meter, vid Tidningshyttan, Tjällmo i Motala kommun. 17 brandmän på plats. Svår terräng försvårade släckningsarbetet.

Här finns mer information från SMHI.

Tänk på det här när du grillar

Visa

Allemansrätten ger dig ingen rätt att göra upp eld, bara en möjlighet att elda under säkra förhållanden.

Elda bara i ordningsställda eldplatser eftersom det är så torrt i marken nu.

Ta med vatten som du kan släcka med och hälla på glöden efteråt.

Elda inte om det blåser hårt.

Elda inte på torvmark eller i mossa.

Även i jordig skogsmark är risken för bränder extra stor. Elden kan ligga och pyra nere i marken lång tid för att sedan flamma upp.

Undvik att elda nära myrstackar och stubbar.

Lägg inget obrännbart skräp i elden.

Elda inte om det blåser mycket.

Elda inte på berghällar och större stenblock eftersom de kan spricka.

Här kan du se SMHI:s brandriskprognos som visar att risken för gräsbränder är stor i Östergötland och på Gotland just nu. Även när det gäller skogsbränders spridning är risken hög just nu i vissa delar av Östergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer