Foto: TT/SVT

Många kommuner har ingen plan mot våldsbejakande extremism

Uppdaterad
Publicerad

40 procent av landets kommuner saknar en handlingsplan för att förebygga våldsbejakande extremism. KU:s ordförande Andreas Norlén (M) anser att staten måste ta ett större ansvar – i form av både ett nationellt resursteam och en statlig avhopparverksamhet.

– Staten måste kliva fram och ge kommunerna ett större stöd när det gäller våldsbejakande extremism, säger Andreas Norlén (M), riksdagsledamot och ordförande i konstitutionsutskottet (KU).

Han förespråkar ett nationellt resursteam som stöttar kommunerna kunskapsmässigt. KU vill även se en nationell avhopparverksamhet för personer som hoppat av IS.

– Jag tror att staten alltför mycket har litat på kommunerna här. Det har ju lett till att det ser väldigt olika ut på olika håll i landet. Det har framför allt lett till att det sker alldeles för lite konkret verksamhet. För kommunerna är inte rustade för att hantera extremister, IS-återvändare och andra, säger Andreas Norlén.

Söderköping saknar plan

Idag besökte han Söderköpings kommun för att diskutera de här frågorna. Kommunalrådet Yvonne Persson (M) berättade då att kommunen saknar handlingsplan för att förebygga våldsbejakande extremism.

– Vi har inte det än. Det är en sådan sak som ligger på agendan att vi ska göra, sa hon.

40 procent av landets kommuner saknar en sådan handlingsplan.

– Jag tror att man på många håll inte inser att det här kan vara ett problem som kan finnas just i den egna kommunen utan att man tror att det är ett problem enbart för vissa storstäder. Jag tror inte att det är så, säger Andreas Norlén.

KU:s ordförande Andreas Norlén (M) och Yvonne Persson (M), kommunalråd i Söderköpin. Foto: SVT

Politikerna ändrade sig

När SVT Nyheter Öst gjorde en enkät med de östgötska kommunerna så svarade Söderköpings kommun att de inte hade några planer på att upprätta en sådan handlingsplan. Men nu har politikerna där ändrat sig.

Var det något särskilt som fick er att tänka om?

– Nej, det var inget speciellt. Vi upptäckte, här är något vi saknar, säger Yvonne Persson (M), kommunalråd i Söderköping.

Men har ni problem med de här frågorna då?

– Nej, vi har inte problem med dem, och jag hoppas att vi aldrig ska behöva få problem med dem heller, säger Yvonne Persson.

Men kan det inte vara så, att vissa mindre kommuner faktiskt inte har det här problemet?

– Så kan det säkert vara, men då måste man i vart fall ta reda på att det faktiskt förhåller sig på det sättet, säger Andres Norlén.

Se ett tv-inslag på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.