Efterfrågan på brunnsborrare är stor just nu. Foto: SVT

Många vill ha brunn borrad – ovanligt torrt ovanligt tidigt

Uppdaterad
Publicerad

De flesta brunnsborrningsföretag i Östergötland har fler förfrågningar om att borra efter vatten än vid den här tiden förra året. Grundvattennivåerna är låga på många håll och flera markägare väljer att investera i en djupborrad brunn.

– De senaste fyra åren har det varit betydligt större efterfrågan på vattenbrunnar och brunnsborrning, säger David Johansson, vd på ett av de större brunnsborrningsföretagen i Östergötland.

Under ett normalår borrar David Johanssons familjeföretag runt 180 vattenbrunnar. Förra året blev det runt 280 stycken och om det fortsätter att vara torrt kan det bli mängdrekord i år. Redan i början av maj hade företaget skickat 40 offerter fler än förra året. Företaget har dessutom behövt öka antalet anställda från 20 till 26 under de senaste tre åren.

Grundvattennivåer under de normala

När SVT ringde runt till sex olika brunnsborrningsföretag i Östergötland så fick vi skiftande svar, men fyra av företagen märker en tydlig ökning av intresset för att borra brunn. Några har inte märkt någon ökad efterfrågan alls, medan andra aldrig har borrat så många vattenbrunnar som man gjorde förra året. Något företag har redan sådant efterfrågetryck att det är mer än vad de klarar av själva.

Förra årets torka i kombination med årets torra vår har gjort att grundvattennivåerna är låga. I Östergötland och på Gotland visade aprilvärdena från Sveriges geologiska undersökning, SGU, att nivåerna är under de normala. För norra Östergötland var de till och med mycket under det normala i stora vattenmagasin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer