Många vill hjälpa tiggarna

Publicerad

Allt fler engagerar sig nu för tiggarna på svenska gator. Privatpersoner och hjälporganisationer försöker hjälpa till så gott dom kan.

I Norrköping delar organisationen Ria ut mat till tiggarna en gång varje vecka.

– Jag önskar att vi kan öppna våra hjärtan för de som sitter här på gatan, alltså jag har bara tur som föddes här och ska jag då ha mer privilegier än andra? Det tycker inte jag, säger Clara Demetriades, som är en av de som hört av sig till Ria och bett att få hjälpa till.

Matkassar delas ut

Tanken är att just volontärer ska sköta matutdelandet i fortsättningen. Flera matbutiker skänker mat där sista förbrukningsdatumet är på väg att passeras. Maten packas sedan i kassar och delas ut bland de som sitter och tigger.

Samtidigt har Svenska Kyrkan öppnat duschmöjligheter för tiggarna en kväll i veckan på Matteusgården. De bjuds också på soppa och framtiden är det tänkt att de ska kunna tvätta sina kläder där också.

Ordnade tandläkare och trädgårdsjobb

Även där är det frivilliga som hjälper till. Johan Christer Schütz berättar att han startade en Facebookgrupp för att samla in pengar till en tiggare som måste gå till tandläkaren. Han fick in 1500 kronor på fyra dagar.

Eva Lundgren Stenbom har betalt en tiggare för att göra trädgårdsarbete. Hon träffade honom  utanför sin livsmedelsbutik varje dag och han ville jobba. Flera av hennes grannar anlitade honom också.

– Det känns bättre för honom, för självkänslan och för andra också om han jobbar istället fär att tigga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer