Foto: Claudio Bresciani/TT

Mångmiljonsatsning på gotländskt transportprojekt

Publicerad

Länsstyrelsen på Gotland har beviljat 10,3 miljoner kronor till ett projekt som ska hjälpa ön att nå det nationella målet att sänka utsläppen av växthusgas från transporter med 70 procent till år 2030.

Projektet går under namnet Hållbara transporter och startar den 1 augusti för att pågå i tre år framåt.

– Det är otroligt kul att vi har fått stöd för att genomföra det här projektet, säger Anna Sorby, projektledare på länsstyrelsen, i ett uttalande.

Projektet kommer att ha fokus på vägtransporter och arbetsmaskiner.

– De står för en betydande del av växthusgasutsläppen och i en förstudie som jag gjorde under vintern kom det fram att det finns stor potential för att minska dessa utsläpp på olika sätt. Nu när Gotland dessutom ska bli pilot för ett förnybart energisystem har vi ett gyllene tillfälle att testa olika lösningar och visa vägen för hållbara transporter, säger Anna Sorby.

Projektpengarna kommer bland annat från Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Gotlands anslag 1:1 för regionala tillväxtåtgärder, men även Region Gotland, Uppsala universitet, Sveriges åkeriföretag, Gotlands åkericentral och företagsnätverket Tillväxt Gotland bidrar också med arbetstid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer