När Östnytt hälsar på har Helle Khere och hennes kollegor det lugnt på Myrornas insamlingscentral i Norrköping. Men för några veckor sedan, efter jul, var hallen full av skänkta kläder, möbler och prylar.
Ett utslag av folks ökande generositet, menar platschefen.
– Vi ser det både på inflödet som kommer in hit och på försäljningen som har ökat väldigt mycket de senaste tio åren, säger Jimmy Thunlind, chef insamlings- och sorteringscentralen.
Vilja att bidra
Överskottet från Myrornas försäljning går till Frälsningsarméns sociala verksamhet. Vid senaste bokslutet blev det 46 miljoner kronor.
Även inom Svenska Kyrkans diakoni upplever man en liknande boom i ökad givmildhet.
– Samtidigt som vi ser att nöden ökar mer så märker vi en ökad vilja hos enskilda människor att vilja vara med och bidra, säger kyrkoherden Thomas Wärfman.
Letar nya vägar
Som ny kyrkoherde för Norrköpings storförsamling på 82.000 själar arbetar han och hela kyrkans organisation nu för att hitta snabbare och effektivare vägar att kanalisera den här ökande givmildheten till de som verkligen behöver den.
Han letar efter en slags laglig och fungerande Robin Hood-princip, skulle man kunna säga.
– När alla som arbetar får mer och mer pengar över i plånboken och de som inte har arbete tycks få det sämre och sämre så bör vi hitta former och system för att de pengarna fortfarande kommer andra människor till godo som behöver dem bättre, säger Thomas Wärfman.