”Hoppas att förövarna får sig en tankeställare”

Uppdaterad
Publicerad

Maria Andersson har själv utsatts för övergrepp. Numera är hon en av dem som kämpar för att avskaffa våld mot kvinnor och flickor. I dag kommer engagemanget att lysa i orange på många håll.

– Byggnader i hela världen, från Empire State Building till pyramiderna i Kairo kommer att lysa orange ikväll, säger Maria Andersson.

Det är den 25 november, FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor, Orange day.

I år har även Norrköping valt att uppmärksamma dagen genom att lysa upp vattenfall och husfasader.

Har blivit en passion

Maria Andersson är en av dem som engagerar sig i UN Womens arbete. Hon har egna erfarenheter av våld och övergrepp och har skrivit två böcker i ämnet. Den ena är en självbiografi, den andra, som släpps just idag, är romanen ”Amanda – högt spel”. 

– Faktum är att det här är ett av våra största folkhälsoproblem som vi har i världen när det gäller våld. Jag är själv utsatt och har även vänner som drabbats av våld och övergrepp. Det har blivit min stora passion att jobba med de här frågorna, säger Maria Andersson.

Vad kan en enskild dag som den här leda till tänker du? 

– Orange day har ju bara blivit större och större. När sådana här kampanjer uppmärksammas så tror jag att människor får upp ögonen. Nånstans hoppas jag att det även ska nå fram till dem som begår övergreppen. Jag hoppas att förövarna får sig en tankeställare. Att det inte är ok. Man får inte göra flickor och kvinnor illa.

”Det ska märkas”

Varför det just är orange som har blivit den symboliska färgen för dagen handlar om att det ska vara en färg som sticker ut.

– Det är en annorlunda färg. Det ska märkas! Och det kommer det att göra i dag, säger Maria Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.