Marika Markovits blir Martin Modéus efterträdare i Linköping stift. Foto: Steve Nyström

Marika Markovits vald till ny biskop i Linköpings stift

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart det blir Marika Markovits som blir Martin Modéus efterträdare i Linköpings stift. Hon fick hela 63,4 procent av rösterna i måndagens röstning.

Den andra kandidaten, Jan Eckerdal, fick 36,6 procent av rösterna.

Marika Markovits är 58 år gammal och har de senaste åren varit domprost i Stockholm. Hon arbetade dessförinnan på Stockholms Stadsmission.

Biskopen ringde

Drygt 500 personer röstade i valet och när resultatet var klart ringde nuvarande biskop Martin Modeus  och meddelade att hon blir den nya biskopen i Linköpings stift.

Så efter tre Martin på högsta posten, Martin Lönnebo, Martin Lind och Martin Modéus blir det istället Marika Markovits. Hon tas emot som ny biskop i Linköping den 21 januari 2023.

Hör Martin Modéus om sin nya roll som ärkebiskop.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Modéus är vald till ny ärkebiskop för Svenska kyrkan. I klippet svarar han på tre frågor om sin nya roll. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.