Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stridsbåt 90 under en övning. Jimmie Adamsson, kommunikationschef Tredje sjöstridsflottiljen. Foto: Paul Wennerholm/TT och Försvarsmakten.

Marinen övar undervattensstrid på ostkusten

Publicerad

Marinen genomför en del av sin vårövning mellan Västervik och Oxelösund på ostkusten. Skjutningar från fartyg med lös ammunition kan höras in över land och fritidsbåtar bör hålla avstånd.

Övningen på ostkusten har fokus på undervattensstrid och pågår 13 till 19 mars. Minröjningsfartyg, spaningsbåtar, bevakningsbåtar och röjdykare deltar i övningen. Helikoptrar, landbaserade enheter och 15 fartyg är med. Totalt 250 personer övar, skriver Marinen i ett pressmeddelande.

Marinen genomför även en vårövning med fokus på ytstrid och luftförsvar på sydkusten med några dagars fördröjning. Syftet med övningarna är att träna enskilda operatörer i sin respektive tjänst och samtidigt förstärka sjöövervakningen i områdena.

– Det har blivit viktigare. Vi övar mer intensivt. Framför allt finns vi därute även när vi inte övar, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef på Tredje sjöstridsflottiljen.

Han berättar mer om övningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.