Knappt 100 personer deltog i manifestationen i Norrköping Foto: SVT

Marsch mot nedskärningar i skolan: ”Elever presterar sämre och lärare blir sjuka”

Uppdaterad
Publicerad

Över hela landet har lärare och föräldrar denna helg protesterat mot nedskärningar inom skolan. I Norrköping tågade man Drottninggatan upp till Hörsalsparken.

– Vi tycker att eleverna behöver få de resurser de behöver, säger Daniela Hell, en av initiativtagarna i Norrköping.

För tre veckor sedan startade förberedelserna för dagens demonstration i Norrköping. Som så ofta numera var det med hjälp av sociala medier som informationen spreds.

Vice ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Norrköping heter Vesa Saranpää. Han hävdar att det är för lite resurser i dagens skola och att det får konkreta resultat.

– Eleverna gör sämre resultat och lärarna blir sjuka av stress, säger han till SVT.

Kikki Liljeblad (S) är ordförande i utbildningsnämnden i Norrköpings kommun. Hon menar att ingen politiker, oavsett partifärg, vill skära ner.

– Jag tycker också att skolan ska ha mycket mer pengar, men vi har de pengar vi har, säger Liljeblad.

Hon betonar också att om kvartettens budgetförslag går igenom senare i månaden så kommer utbildningsnämnden att få ett lägre sparkrav än många andra av kommunens nämnder.

Vid dagens demonstration i Norrköping deltog strax under 100 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.