Bilder från repetitionerna av ”Fåfängt frieri”. Foto: Patrik Widegren /SVT

Masker och svalor i fåfängt frieri

Uppdaterad
Publicerad

Förväxlingar, masker, humor och kärlek. Givna ingredienser i en Shakespearekomedi. Naturligtvis återfinns detta och mycket mer på Romateatern som i år spelar en relativt okänd pjäs.

Inramningen är densamma som både publik och skådespelare blivit bortskämda med sedan 1989. Klosterruinen vid Roma kungsgård är synonymt med sommarteater nuförtiden. Det nya är istället pjäsen, ett av Shakespeare's första verk. En relativt okänd komedi som i översättning av Nina Pontén fått titeln ”Fåfängt frieri”.

– I Sverige har det blivit så att några av Shakespeares komedier görs väldigt mycket, ”En midsommarnattsdröm” och ”Trettondagsafton” till exempel. Så det är väldigt kul att upptäcka de här lite mindre spelade pjäserna som också är fantastiskt roliga, säger regissören och skådespelaren Stefan Marling.

– Den handlar både om vad man sätter på sig för masker och hur man i språket skyddar sig och man försöker leva upp till olika roller. Både statusmässigt och könsrollsmässigt, säger Malin Alm som spelar hovdamen Rosaline.

Mycket känns igen

Handlingen kretsar kring kungen av Navarra som tillsammans med sina vänner svär en ed att avstå från kvinnors sällskap. Men så kommer frankrikes prinsessa med hovdamer på besök och då går det inte så bra med den eden.

– Det är kärleksbrev som kommer fel, kärleksförklaringar som viskas i fel öron och så vidare och så vidare. Det är väldigt många moment som man känner igen från en Shakespearekomedi, säger Stefan Marling.

Magisk scen

Premiären spelas den 26 juni. Den är den 25 uppsättningen som görs i ruinen. Det är många skådespelare som väljer att återkomma till den unika scenen.

– Det är en fantastisk plats att spela på. Att man börjar på kvällen när det skymmer och svalorna kommer flygande. Jag tror att den här spelplatsen är magisk, säger Malin Alm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.