Foto: Jeppe Gustafsson

Ladugård totalförstörd i brand utanför Motala

Uppdaterad
Publicerad

En maskinhall och ladugård på en gård strax nordost om Motala totalförstördes i en brand sent på söndagskvällen.

Elden är under kontroll, men rök från glöd som pyr i resterna av byggnaden kan spridas över ett större område de närmaste dagarna.

– Det kommer att ligga och pyra i två-tre dygn, säger Mikael Kalered, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland, till TT.

Inga personer ska ha skadats vid branden.

Röken befaras ta sig in i Motala, men den ska inte vara hälsovådlig. Räddningstjänsten råder dock dem som känner obehag att stanna inomhus och stänga dörrar och fönster.

Riksväg stängdes av

Räddningstjänsten tog tidigt beslutet att försöka hindra spridning till lantbrukets boningshus och omkringliggande skog, i stället för att bekämpa lågorna, och lät byggnaden brinna ner under säkra former. Bara minuter efter beslutet rasade byggnaden ihop och riksväg 34, som går utmed fastigheten, fick tillfälligt stängas på grund av hetta från branden.

– Det var en bra insats, men tyvärr gick byggnaden inte att rädda, säger Mikael Kalered.

Olja

Räddningstjänsten Östra Götaland uppger att de minskat sina styrkor, men kommer vara kvar på platsen under morgonen. Riksväg 34 är åter öppen för trafik, men enligt Trafikverket råder det begränsad framkomlighet förbi platsen.

En trolig orsak till branden är att tre kubikmeter olja läckt ut från en tank på området, enligt Räddningstjänsten. Polisen uppger att de skrivit en anmälan om brand utan misstanke om brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.