Arkivbild från Krisberedskapsveckan i Ödeshög 2021. Foto: SVT

Matlagning utan el – årets Krisberedskapsvecka fokuserar på födan

Uppdaterad
Publicerad

Mat är temat på årets Krisberedskapsvecka. I Söderköping ska skollunchen tillagas utan el. I Motala kan både el och vatten kopplas bort från storköken utan förvarning. På Gotland går det att tävla i Krisberedskapsbingo på regionens hemsida.

Tuffast blir det i Motala där vissa kök plötsligt kan drabbas av att elen eller vattnet försvinner utan förvarning, något som Motala-Vadstena tidning först berättade.

I Söderköping ska skollunchen lagas utan el och kommer att serveras bakom Nyströmska skolan. Krisberedskapsveckan utförs i regi av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för sjätte året i rad och ska öka vår motståndkraft om vi drabbas av en samhällskris eller krig.

MSB vill se stärkt hemberedskap

– Kriget i Ukraina, torka och energibrist påverkar produktionen av livsmedel, och det har ökat intresset för hemberedskap. Att fler stärker sin hemberedskap är viktigt och det bidrar till att stärka Sveriges motståndskraft vid kris och krig, säger MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka, i ett pressmeddelande.

I Boxholm och Mjölby uppmärksammas veckan genom en tipspromenad på respektive bibliotek. Vinsten utgörs av en krislåda. I Ydre serveras en måltid som ska symbolisera en krismåltid i skolan och på äldreboendet.

Mer information om Krisberedskapsveckan finns på MSB:s och vissa kommuners sajter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Söderköping

Mer i ämnet