Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Östergren var en av de första kunderna när Matmissionen öppnade i Linköping. – När allt blivit dyrare så krymper marginalerna allt mer, säger han samtidigt som han kollar in den nyöppnade butikens priser. Foto: Martin Klevelid

Matmissionen öppnade i Linköping – butik för de med låg inkomst

Publicerad

Matmissionen i Skäggetorp är en matbutik där medlemmar kan handla mat och andra varor till kraftigt reducerade priser.

– Man tror knappt sina ögon, säger Martin Östergren som var en av de första kunderna.

Butiken drivs av Östergötlands Stadsmission och för att handla i butiken måste man vara medlem och ha en disponibel inkomst på max 13 247 kronor i månaden.

– Vi vill lindra fattigdomen genom att människor som lever på små marginaler kan handla billigare här, berättar Peder Barrling, på Östergötlands Stadsmission.

Minskat matsvinn

Varorna som säljs i butiken har donerats från dagligvarubranschen. De riskerar annars att bli svinn på grund av till exempel kort datum eller skada på förpackning.

Butiken är den tolfte i sitt slag i Sverige men den första utanför de tre storstadsregionerna.

– Vi har sett ett stort engagemang från flera håll, människor vill hjälpa till, berättar Sanna Detlefsen, direktor Östergötlands Stadsmission.

Bara för medlemmar

Under måndagen hade 286 personer anmält sig och godkänts som medlemmar. Östergötlands Stadsmission räknar med att cirka 9000 människor i Linköping kan bli medlemmar.

Martin Östergren var en de första kunderna i butiken hör honom i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.