Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Iphone-kopian som Mats lurades att köpa

Mats köpte en Iphone på annons – men i kartongen låg en kopia

Uppdaterad
Publicerad

Annonsbedrägerierna har ökat dramatiskt i polisregion Öst där Östergötland ingår.

Under årets sex första månader gjordes 1 729 anmälningar i regionen, att jämföra med 1 090 samma period förra året. Det är en ökning med 59 procent.

Mats, som vill vara anonym, är en av alla dem som blivit lurad i år. Nu vill han varna andra.

Det började med att Mats var sugen på att köpa sig en ny Iphone. På Blocket hittade han en annons där en ung kvinna sålde modellen han var ute efter, med inköpskvitto och i obruten förpackning, till ett bra pris.

Affären gjordes upp på en parkering utanför en mataffär i Norrköping. 10 000 kronor betalades kontant och resten via Swish till en nära anhörig till den unga kvinnan.

– Jag blev lite misstänksam när hon sa att hon inte hade någon legitimation med sig att visa upp, men kartongen var ju inplastad och såg ok ut, säger Mats.

Polisen lade snabbt ner ärendet

När Mats sedan drog av plasten, öppnade kartongen och tog ur telefonen så insåg han rätt snart att han blivit lurad. Det var en Iphone-klon, ofta kallad Goophone, som den unga kvinnan sålt till honom. Han insåg också att kvittot kanske var äkta, men absolut inte hörde till den fejk-telefon han fått.

Mats polisanmälde bedrägeriet samma eftermiddag. Trots att det fanns ett telefonnummer och en Blocket-identitet så lade polisen ner förundersökningen dagen efter med motiveringen att ”spaningsuppslag som kan leda till ev. gärningsperson saknas”.

– Det är dåligt. De har inte ansträngt sig alls, trots att det finns trådar att dra i, säger Mats.

Den swishade summan betalades tillbaka till Mats efter påstötningar, men 10 000 kronor är borta och den unga kvinnan har han inte lyckats få kontakt med igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet