Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eir Fröjvik Moberg är en av de som varit på lägret, hon valde att fokusera på matte under veckan. Hör henne och fler deltagare berätta vad lägret handlar om i klippet. Foto: Matilda Wärlinge Andersson

Matematikläger i Linköping: Här löser barnen uppgifter på universitetsnivå

Uppdaterad
Publicerad

Under en vecka samlas ungdomar från hela Sverige på Linköpings universitet för att gå på matte- och programmeringsläger. Deltagarna har ett extra stort intresse för ämnena och mycket av det de lär sig här skulle de annars inte stött på förrän på universitet. 

Det är nionde gången lägret anordnas och Fredrik Löfgren, ansvarig för programmeringen på lägret, anser att lägret fyller en viktigt funktion eftersom det ger nya utmaningar till deltagarna som ofta ligger långt före sina klasskamrater hemma, men också för att det fyller en viktig social funktion.

– Många av de här barnen är ju extremt begåvade. Normalt sett kanske de känner sig ganska ensamma, de kommer från landsbygden, det finns ingen att prata med men här hittar de kompisar och en gemenskap, förklarar han.

Linköping

Ansökningsprov till mattelägret

Ungdomarna som är mellan 12-17 år har fått göra ett ansökningsprov innan de blev antagna till lägret, i år var det runt 100 ungdomar som sökte och 40 av dem blev antagna. En av deltagarna är 13-årige Adam Berglund.

– Det är väldigt roligt att träffa andra som tycker om samma saker som jag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet