Foto: SVT

Matteläraren får största lärarpriset

Uppdaterad
Publicerad

Matematikläraren Daniel Carlsson vid Linköpings universitet blir den första mottagaren av det nyinstiftade Ingemars lärarpris som med sin prissumma på en halv miljon kronor är det största lärarpriset i landet.

Ingemar lärarpris är instiftat av professor emeritus Ingemar Ingemarsson för att påminna om att goda lärare är lika viktiga för ett universitet som duktiga forskare. Daniel Carlsson får priset för sin förmåga att undervisa och och sitt brinnande intresse för att förklara och förmedla kunskap.

– Jag jublade och känner mig hedrad, säger han.

Linköping

Sedan tio år tillbaka driver han också Mattecoach på nätet där lärarstudenter hjälper barn och ungdomar med matteläxor. Under åren har fler än 50 000 elever fått hjälp med sina läxor.

Prissumma på en halv miljon

Än så länge har inte bestämt vad han ska göra för prissumman eller hur den översätts, om det blir i tid eller pengar. Men han hoppas kunna utveckla sitt lärande och bli en ännu bättre pedagog.

– Det vore också roligt att få göra sådant man inte hinner i vanliga fall, skapa mer läromedel och material som jag kan lägga ut på nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet