Foto: SVT

Medaljhoppet Louise Etzner har höga förväntningar på ryttar-VM

Uppdaterad
Publicerad

När ridsport-VM avgörs i Tryon i USA är gotländska Louise Etzner Jakobsson en av favoriterna. Det här blir hennes största mästerskap sedan Paralympics i Rio där hon vann två bronsmedaljer.

Två guld i nordiska mästerskapen i våras och guld i SM i juli. Både Louise Etzner Jakobsson och hingsten Zernard är i högform.

– Han känns väldigt bra. Vi hade vårt bästa resultat någonsin när vi red sista dagen på SM i juli. Det är sista starten inför VM så det är ganska skönt att ha det i ryggen, säger hon.

Louise är den enda svenska tävlanden i paradressyr under ryttar-VM som invigs i Tryon den 11 september.

Vann två brons i Rio

Efter hjärnskadan 2011 så har hon kämpat sig in i världseliten. Vid Paralympics i Rio för två år sedan vann hon två brons, något som inte bara gav henne själv en injektion, utan också hela sporten.

– Efter Paralympics så gjorde man om programmen, så det har blivit högre svårighetsgrad för oss allihop. Sedan i och med att jag tog medaljer där i Rio så har sporten fått mycket mer uppmärksamhet. Så tog jag några medaljer i EM också, så det gjorde ju ännu mer. Det är alltid så himla positivt varje gång vår sport syns, säger Louise.

Högt ställda förväntningar

Hon och Zernard har tränat hårt på detaljerna den sista tiden. Bland annat så har den viktiga skritten förbättrats. Till VM åker hon med högt ställda förväntningar.

– Jag vill ju alltid prestera bättre, vill alltid förbättra detaljerna. Gör jag det, då går det bra för oss. Men sedan är det mycket annat som inverkar. Hästen är ju en levande varelse, han måste må bra. Och han har ju inte varit i USA tidigare, säger Louise och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.