Foto: SVT/arkiv

Medeltidsveckan får dispens från eldningsförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Trots eldningsförbud och den svåra torkan får arrangörerna för medeltidsveckan, som startar på söndag på Gotland, viss dispens från förbudet. Räddningstjänsten menar att det alltid finns risk med att elda, men anser att arrangörerna har en tydlig plan för hur det ska skötas.

– Vi kommer att genomföra en annorlunda Medeltidsvecka som innehåller väldigt mycket mindre eldning än normalt sett, men vi har också fått dispens för vissa mindre delar under medeltidsveckan, säger Björn Sundberg, verksamhetschef.

Framförallt har de fått dispens innanför murarna och en liten del på marknadsområdet. Beskedet mottogs med glädje av arrangörerna.

– Det är naturligtvis roligt i den mån att vi kan genomföra en hel del av det som folk förväntar sig av det. Inte minst eldshower och en viss mån av grillat på marknadsområdet. Vi gick igenom veckan och tittade på vilka delar som är lägst risk på och har sökt dispens för det. Vi har även haft en bra dialog med räddningstjänsten, säger Björn Sundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer