Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studenten Melker vill hjälpa folk att inte råka köpa stulna cyklar. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Elin Sjögren / SVT

Melker har fått fyra cyklar stulna på fyra år – nu tar han problemet i egna händer

Uppdaterad
Publicerad

På fem år har anmälningarna om cykelstölder ökat med 64 procent, varav var tredje stöld sker nu under sommarmånaderna. Nu har Linköpingsstudenten Melker Wändahl skapat en hemsida för att människor ska slippa köpa stulna cyklar.

– Om man ska köpa en begagnad cykel kan man gå in på hemsidan lostbikes.se och söka efter cykelns ramnummer i databasen. Om ramnumret finns där betyder det att cykeln är stulen, säger han.

En kartläggning från försäkringsbolaget Dina Försäkringar visar att många brott ökar under sommarmånaderna. Ett av de vanligaste egendomsbrotten som rapporteras enligt Brottsförebyggande rådets anmälningsstatistik är just cykelstölder.

– På fyra år har jag fått fyra cyklar stulna och två lampor stulna. Jag har hört massa historier om andra som har fått lampor avtagna, bortkastade och hjul punkterade, säger Melker Wändahl.

Hör mer om Melkers lösning på hur du ska undvika att köpa en stulen cykel i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.