Foto: TT/Hasse Holmberg

Skogsstyrelsen: ”Vi skjuter för få rådjur”

Uppdaterad
Publicerad

En stor ökning av rådjursstammen på Gotland har gjort att både viltolyckor och betesskador har ökat markant.

Nu efterfrågar Skogsstyrelsen mer jakt på rådjuren för att få bukt med problemen.

– Om man tittar på hur viltpopulationen har ökat de senaste åren så kan man bara utgå ifrån att vi skjuter för få rådjur i dagsläget, säger Stefan Lindstedt, distriktschef för Stockholm och Gotland på Skogsstyrelsen.

Fler skjuts – antalet rådjur ökar ändå

Det har skjutits fler rådjur på senare år. Enligt avskjutningsstatistik från Svenska Jägarförbundet så har antalet fällda rådjur ökat kraftigt de senaste tio åren. Men trots det, så har skadorna blivit fler.

– Från 2014 och framåt så har det ökat, säger markägare Ulf Ekström, under en promenad i sin skogsplantering. De skjuter väldigt mycket här men det ökar ändå. Så jag är väldigt orolig för skogsplanteringar, säger han.

Skogsägare Ulf Ekström ser stora skador på sina plantor Foto: SVT

För dyrt att plantera om skogen

Frågan är hur man ska lösa problemet innan det blir ännu värre. De flesta verkar överens om att det inte finns en enkel lösning utan att det är flera olika åtgärder som måste till. Men för Ulf Ekström är det för sent. Han har satsat runt 80,000 kronor på sin plantering och det tänker han inte göra igen.

– Jag tänker inte plantera om, för det äter de bara upp det igen. Blir det färre rådjur så kanske man kan göra något. Men som det är nu så tänker jag inte göra något. Det får stå som det står. Det blir ju något träd här och var, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.