Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ojnareskogen på Gotland Foto: Patrik Widegren/SVT

Mer miljöåtgärder behövs på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Luften är bra på Gotland, men många andra mål för miljön blir svåra att nå till år 2030. Det visar en årlig regional rapport från Länsstyrelsen i Gotlands län. Mer arbete behövs och det är viktigt med långsiktiga insatser.

– Vi behöver en uthållighet i det här arbetet och det tar ju också tid för naturen och miljön att ställa om, säger Emilie Vejlens, samordnare för miljömål och miljöövervakning på Länsstyrelsen.

16 nationella mål

Regeringen har beslutat om 16 nationella miljökvalitetsmål. En del gäller bara vissa delar av landet, som t ex målet om storslagen fjällmiljö. För vissa mål har det inte gjorts någon regional bedömning.

Bland de som återstår så tror Länsstyrelsen att man är “nära” att nå målen för frisk luft och bara naturlig försurning. När det gäller de övriga målen, som exempelvis myllrande våtmarker, levande skogar och ett rikt odlingslandskap, så tros målen inte vara nådda år 2030.

Låga grundvattennivåer

För Gotland är vattnet en extra knivig fråga eftersom grundvattennivåerna är mycket låga i långa perioder. Om Gotland ska nå miljömålen till år 2030 så måste mer insatser till. Det handlar dock inte om en stor åtgärd utan mer om att alla måste dra sitt strå till stacken.

Hör länsstyrelsen om miljömålen i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.