Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer att få vänja oss med betydligt varmare höstar och vintrar” säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI. Foto: SVT

Meteorologen: ”Varmare höstar är något vi får vänja oss med”

Publicerad

Höstvärmen har lämnat och nu väntar lägre temperaturer. Men enligt Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI, har årets höst varit ovanligt mild.

– Den 12 november hade vi ju till och med rekordvarmt för att vara så här sent på säsongen, säger hon.

I Norrköping uppmättes 16,1 grader under lördagen 12 november.

– Det har faktiskt aldrig tidigare så här sent på säsongen uppmätts temperaturer över 16 grader, säger Linnea Rehn Wittskog.

Den milda temperaturen kan bero på varma sydliga luftströmmar som dragit upp över Sverige. Men även molnen och ett mulet vädret spelar en faktor.

– På vintern betyder ett mulet väder att värmen stannar kvar, framför allt nattetid, säger Linnea Rehn Wittskog.

Hör mer om vad för temperaturer som väntas framöver i klippet ovan.

  • Global och regional data visar tydliga temperaturförändringar redan idag. Den största temperaturökningen sker under månaderna december–februari.
  • Klimatmodeller pekar på ett framtida mildare klimat och högre nederbörd i norra Sverige, samtidigt som det blir varmare i södra Sverige utan större ändringar i årsnederbörd.
  • Störst ökning i temperaturer förväntas under vintern och de allra största förändringarna handlar om att perioder med utbredd kyla blir kortare och mycket mildare.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet